Mutiara Jiwa

Monday, May 11, 2009

Cerita Hari Ibu II ~Gerak Hati Bonda~



Salamwrt...sejak sebulan lalu, peyet [period] ku tak seperti biasa..datang terlalu lewat..biasa 28hb..nih 5hb bulan berikutnyer plak...seminggu aku agak2 cemas ler..[ye ker] haih..pegnen ker? 10hb April baru aku wat pregnancy test...resultnye...negative...[alhamdulillah]...oppss..bukan maknanya aku tak suka klu pegnen lg....Segala puji bg Allah kerana Dia tahu keadaan aku dan Dia merancang segalanya...klu Dia tak bagi lg pun...kami syukur..bertambah2 kesyukuran kami..klu Dia bg...



Akcelli...sebulan lalu juga...mak loya2 tekak...asik muntah2...risau kami melihatnya...kadang2 sampai tak larat bangun...bukan sekali dua..byk kali...kata mak...ada la yg nk mengandung lagi nih...[kata2 itu seolah2 ditujukan kepadaku] tp aku tak amik kisah sgt...sbb baru jer lepas test..dan aku dah tau...i'm not preggy...dan baru ni kaklong ku balik...terjadilah sebuah kisah penuh syahdu di pagi Jumaat 2/5/09 iaitu hari kenduri naik rumah kakngah



Masa tu aku..mak dan kak long di dapur..buat pape yg patut...



Kaklong: Ko rasa...patut bg tau mak ke?

Aku: Klu ikutkan..aku rasa mak patut tau...tp terpulang la pd kak...klu tak nk bg tau..

Kaklong: [Tersipu2]

Mak: Hah...rahsia lah dgn mak...tak payah cerita...

Kaklong: Camne nk ckp ek?

Aku: Nk suruh aku ckp ke?

Mak: Sorok lah dgn mak...[nada merajuk]

Kaklong: errr.......

Aku: Baik ckp kak....nnt org suruh awk buat kijer berat2 kang...awk nk buat ke?

Kaklong: [Tersengeh2]

Aku: Mak...ni...kak nih dah ada dah...dah 6minggu [laju jer mulut aku]

Mak: ALHAMDULLILLAH...ha..kan...ALLAH tak kejam..klu kita selalu meminta pada Dia...

[Dari suaranya..aku tau mak menangis waktu nih...]



Alhamdulillah...betul ckp mak..Allah tidak kejam..setelah 14 thn berusaha untuk mendapatkan zuriat sendiri, melakukan beberapa kali ujian IVF, mengorbankan wang dan masa ke hospital2 mahupun klinik demi bergelar ibu...akhirnya kurnia Allah melalui proses biasa..



Mak tetap mak...bebelannya dua tiga hari sudah masih lg terngiang-ngiang ketika ber'road trip' sebab secara sengaja aku minum air 100plus dan minum air batu...tapi kenapa?

Rupa2nya.......







..........................










...............................










................................


Mak dapat rasa yg aku nih sdg preggy...sedangkan aku tak merasakan apa2 pun....jejejeje....
Double stripes for the second day test......dua kali test tau!! dan hari ini ku umumkannya..heheh...Alhamdulillah...due lebih kurang kaklong jugak...cumanya thn 2010...due date nye 100110..10 Januari 2010...
Double happiness buat bonda sempena hari ibu...Gerak hati dan nalurimu sentiasa benar....

13 comments:

ima shhs said...

aku majuk r ngan ko nih... semenyer tak bgtau aku dulu...seme mak yg kene kabo ke aku...huhuhu...

Tp, aku pun ibu gakksss... aku pn dpt rasa gakk...ko tau kan aku nih... heheheh... misteri sungguh !!

kakchik said...

assalamualaikum ummiabqari, mabruk! alangkah bahagianya... semoga kandungan membesar dengan sihat dan selamat.
first test 10 april? hari kakchik raikan birthday yang ke-35 tu.
orang tua kita, dia lihat air muka kita pun dia blh agak.

AbQar|'s said...

9 April tuh my besday la kakchik...hehe

ima shhs said...

pembetulan kot !!

IUI ke IVF ??

ntahlah....

AbQar|'s said...

ntah..aku pun fail gak...aku tak tau ngat medical term..tak lulus jadi doctor..keh keh keh.. nih aku paste skit dari web fertility
[The IUI procedure can be an effective treatment for different causes of infertility in women under about age 41. However, it is not effective for couples with tubal blockage or severe tubal damage, ovarian failure (menopause), or severe male factor infertility. In vitro fertilization with the female partner's eggs or IVF with donor eggs are alternatives for couples that are not good candidates for success with artificial insemination.]

source: http://www.advancedfertility.com/insem.htm

Ashabul Kafi said...

em..salam ziarah kembali ye..
tahniah dari ashabul kafi..
semoga anda dan bayi sihat..
tentu gembira kan..
ashabul kafi tumpang senang..

nelcyndana said...

congrats ummi abqari. semoga sumernya berjln lancar. especially for ur sister. seronok preggy ramai2 ni. last year family saya dpt 4 cucu serentak.

me_czar said...

Tahniah... saya tumpang gembira

AbQar|'s said...

~to ashabul kafi~
insya Allah..TQ bebanyakk..

AbQar|'s said...

~to nelcndana~
tQ juger..last year my mum dapat 2 cucu..this year..lg dua insya Allah...seronok la dia...

AbQar|'s said...

to~ m_czar~
thanks ;wink;

kakyong said...

salam
Tahniah ya Ummi...

AbQar|'s said...

tQ kakyong...doakan sy yer..