Mutiara Jiwa

Monday, June 22, 2009

Persoalan Terjawab ~Pasrah Segalanya~

Salamwrt.

Pagi tenang ini...segala persoalan ku tentang DPLI terjawab...semalam beberapa kali ku hubungi Kementerian Pengajian Tinggi...akhirnya ku dapat juga bercakap dgn pegawai terbabit.

NR: Assalamualaikum. saya .............. dari ................. nk bertanya..erm bagaimana prosedur penangguhan untuk kemasukan DPLI julai ni?

Peg KPT: W'salam. Ohh.. sebab per tu?

NR: Pregnant........

Peg KPT: Oh klu pregnant...kita terus gugurkan

NR: Haahh??? [takkan nk galakkan 'abortion' kot]

Peg KPT: Erm..maksud saya..gugurkan nama.

NR: [*sigh*] ohh...tahun depan klu nk mintak kna bli pin smula la yer?
[rasa cam bodoh jer tanya...lantak ler..klu tak tanyer.. tak tahu langsung!]

Peg KPT: Aha..tahun depan dah takde DPLI ye..

NR: Ohh..iye ker? [*sigh*] Maksudnya semua di bawah KPLI ye?

Peg KPT: yep!

NR: ohh..ok la..timer kasih..[klik]

Berteleku jap kat tepi meja...rasa terus nk tepon Mr. Hubby bgtau...tp biarla dulu...pujuk ati dulu..

Ku akui...mmg aku bersedih...

"Namun ku tahu ada hikmahnya Setiap segala yang menimpa diri Kuserahkan segala padaMu Tuhan Yang berkuasa jua mencipta Kerana engkau MAha Mengetahui SEgala apa yang terbuku di hati"


Muhasabah Kembali...
~Mungkin Dia mahu memberi ku yang lebih baik
~Mungkin ada hak Nya yang tidak aku tunaikan
~Mungkin ini sebahagian dari kifarah dosa-dosaku


Kini di sini aku berdiri bersama harapan yang tulus suci Agar terbitlah kembali menteri pagi Setelah malamku berkalut benci

Mr. Hubby kata:
~wa makaru wa makarallah, wallahu khairul makiriin~

~~Kita merancang, Allah jua merancang, Sesungguhnya Allah lah sebaik-sebaik Perancang~~

Ku Pasrah Segalanya......


11 comments:

syahadah said...

saya suka last komen dr awak..allah dah rencanakan semua nya kan..mcm saya..byk benda tertangguh sbb mengandung..tp last sekali allah turunkan rezeki entah dr mana puncanya.kadangkala saya rasa mcm mimpi..moga2 allah tidak turunkan rahmat smpi disini saja kan..sabar ok..be postitip..

desperate mama said...

benda yg sama pernah jugak terjadi pd fidza... tp x sekronik syidah.. thn lps, masa tu, baru nk pergi test dpli... hari sabtu nk test, hari khamis dpt tau pregnant... terus tak pi test.... takpe, rezeki kat lain banyak lagi, dtg dari sumberyg tak disangka sangka... insyaALLAH...

ima shhs said...

apa pun yg terjadi... aku akan tetap support ngko dari blkg k.. chaiyyokkk !!

Kehelan said...

salam...

hikmahnya banyak Syidah!

Segalanya disini said...

walaupun awak tak dpt g dpli tu..tapi awk kan akan dpt baby..lagi seronok kan..anak pun rezeki kan

AbQar|'s said...

to syahadah~
tQ..insya Allah...dalam ujian ada rahmat la kan?

AbQar|'s said...

to fidza~desperate mama, ima shhs, kehelan, segalanya di sini

tQ for the support...

~ Hariza ~ said...

masih ada yg lebih baik sedang menanti di hadapan..
insyaAllah.. =)

Mysunshine Gift Shop said...

assalamualaikum,
sudi-sudikan join mysunshine diaper cake giveaway @ www.mysunshine2u.blogspot.com ^_^

zar

ummuabdullahsyaakir said...

Salam ummi,moga Ummi tabah...memang betul apa yang kita rancangkan tapi perancanagn Allah Yang lebih Baik.

AbQar|'s said...

to hariza~

Insya Allah

to mysunshine~
I'll be there soon

to ummuabdullahsyakir~
yup!!! ada hikmah yang terlindung...