Mutiara Jiwa

Sunday, July 5, 2009

Sisa Radioaktif di Kuantan...Paghokk Wehh!!!

Salamwrt. Kawan nok nyebut nuklear pun kawan takut...sisa radioaktif...hadoi..ngeri !!! Sakni pas kemas meja boss, NR jumpe satu risalah ni

"RARE EARTH" tuh mende ape weh?


Kejap...nk citer nih..Kilang Australia dah buka satu kilang proses 'rare earth' kt Gebeng... Hati-hati la wahai orang2 Gebeng, Balok, Beserah.....

Pastu.....??

Sebagai owang beser cam kiter-kiter nih, cukup ler kiter paham yang 'rare-earth' nih sejenis logam berat (org-org pakar kater ~Lathanide) yang besernyer owang buat lampu kalimantang [hok panjang tuh...] cakera keras [hard disk komputer kot...] dan paparan skrin Ipod.

Pemprosesan 'rare-earth' nih menghasilkan air buangan yang di khuatiri terdedah kepada sisa radioaktif lebih kurang tiga buah kolam renang dalam masa sehari...[klu setahun? 10 thn?...lu pk la sendiri]

~ Air buangan tu di dakwa 'lebih bersih' [kononnya] akan dikhuatiri akan mencemari sumber air tempatan termasuk sungai dan laut serta kehidupan di dalamnya.

Sisa mendakan hasil rawatan air gunaan industri ini adalah sebanyak 3400 tan metrik setahun. sisa ini adalah bersifat radioaktif dan akan di simpan di tapak simpanan sementara sebelum kajian di lakukan bagi mengenalpasti potensi kegunaannya.

Masalahnya...

Sampai bila sisa radioaktif ini akan di simpan? bagaimana jika tiada penemuan untuk potensi kegunaannya? Ha saper nk jawab tu???


Pendedahan kepada bahan radioaktif akan mengakibatkan penduduk setempat mengalami kanser seperti:
LEUKIMIA....sekarang pun dah melambak....apatah lagi ada kilang ni kat cni nanti....lagi bertambah la..kes ni...

Bertambahla lagi kelahiran bayi pra matang, keguguran dan yang seumpama dengannya....

Antara rujukan NR:

~Kejadian-kejadian ni pernah berlaku di Bukit Merah, Perak 1982 -1987
Rujuk: kronologi-kejadian-asian-rare-earth-di Bukit Merah.

~ Kajian Kes Kesan Radiasi Weblog~ Bukit Merah
Rujuk: http://redmummy.blogspot.com

~Talk On Rear-Earth: Readers Comment ~ Blog YB Fuziah Salleh
Rujuk: http://fuziahsalleh2.wordpress.com

NR nih tak berapa reti bab kesan2 radioaktif nih...tapi klu pengalaman lalu [melalui pembacaan di atas] menunjukkan kesan negatif lebih banyak dari positif [klu ada laa]....buat per perjudikan nasib anak2 kita....

Tak Berkait Dengan Tajuk Di atas:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A.H.A Senior [Abd Hadi Abqari]~ Ummi sayang kamu...Bumi ini lah menemukan Ummi dengan mu dengan izin Allah...Jadi demi kamu dan bumi ini...Ummi akan mula menyokong Cloth Diapering sebagai satu usaha menyelamatkan bumi dari pemanasan global. Usaha Ummi mungkin kecik, tapi ia lebih baik dari duduk saja...a.k.a...tak buat apa2


A.H.A Junior [Yang bakal di lahirkan] ~ Doa Ummi, kamu sentiasa selamat dalam dakapan kasih Ummi, semoga kamu sihat dan membesar dengan rahmat Allah melalui kasih kedua orang tuamu ini...Semoga bumi terus menghijau untuk generasi mu kelak...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bumi ini hak Allah, bukan hak kita...Kita hanya di pinjamkan ke sini...kita takde hak pun nak wariskan pada anak-anak kita..dah memang jelas bukan hak kita

Sesungguhnya Allah jualah Yang Menguasai segala alam langit dan bumi; Dia menghidupkan dan mematikan dan tidaklah ada bagi kamu selain dari Allah sesiapa pun yang menjadi pelindung dan juga yang menjadi penolong


JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN!!!



2 comments:

ummuabdullahsyaakir said...

salam ummi,terima kasih sharing info ni,rasa nya saya pun berhajat nak pakai CD utk baby 2nd ni..tapi susah juga nak cari kat Mesir ni.

Mama Shinta Musraika said...

yes.. btul.. go green.. go cloth diaper!!